Як відбувається ліквідація ТОВ: особливості процесу та основні правила

14.10.2024

Ліквідація товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) в Україні — це процес, що вимагає дотримання певних правил і процедур.

Він може знадобитися в багатьох ситуаціях. Щоб ліквідація ТОВ пройшла без проблем, варто слідувати деяким етапам. Роздивимося кожний з кроків детальніше.

Підготовка до ліквідації

Перед початком процесу ліквідації важливо прийняти рішення про її проведення. Це може бути ініціатива учасників або вимога суду. Рекомендується провести збори учасників, на яких буде ухвалено рішення про ліквідацію.

Прийняття рішення

На зборах учасників необхідно оформити протокол, в якому зазначаються причини ліквідації ТОВ. Також потрібно вказати призначення ліквідатора (один із учасників або стороння особа). До того ж, обов’язково визначаються чіткі терміни ліквідації компанії.

Повідомлення про ліквідацію

Після ухвалення рішення про ліквідацію потрібно повідомити про це державного реєстратора. Для цього подається відповідна заява (форма 1) разом з протоколом зборів.

Ліквідаційна комісія

Ліквідатор або ліквідаційна комісія повинні провести інвентаризацію активів і зобов’язань ТОВ. Важливо скласти ліквідаційний баланс, який відображає фінансовий стан компанії на момент її ліквідації.

Виплата боргів

Перед розподілом майна між учасниками ТОВ необхідно погасити всі борги компанії. Якщо активів недостатньо, ліквідатор повинен повідомити кредиторів про ліквідацію та терміни для пред’явлення вимог.

Розподіл майна

Після погашення всіх зобов’язань, залишкове майно розподіляється між учасниками відповідно до їх часток у статутному капіталі. Важливо чітко слідувати документу, щоб попередити конфлікти у майбутньому.

Завершення ліквідації

Після виконання всіх процедур ліквідатор подає заяву про завершення ліквідації до державного реєстратора. Необхідно також подати ліквідаційний баланс та інші документи, що підтверджують виконання всіх зобов’язань, щоб процес підійшов до логічного завершення.

Відомості про ліквідацію

Державний реєстратор вносить зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, і ТОВ вважається ліквідованим. Варто обов’язково перевірити ці помітки, щоб не виникало ніяких помилок.

Тепер ви знаєте, як відбувається ліквідація ТОВ. Якщо виникнуть питання або складнощі, варто звернутися за допомогою до спеціалістів. Вони заощадять чимало вашого часу та зусиль!

Похожие статьи
Добавить комментарий

Капча загружается...