Яких правил необхідно дотримуватися у процесі заморозки риби

02.11.2023

Одним з найважливіших продуктів харчування для людини є риба. Однак більшість споживачів не можуть її їсти в свіжому вигляді через видалення їх населених пунктів від місць видобутку.

У таких ситуаціях продукт охолоджують, для далеких перевезень і тривалого зберігання використовується морожена риба.

Особливості заморозки

Щоб риба довше зберігалася, мала всі потрібні смакові якості, її потрібно правильно заморозити. Це робиться при значних мінусових температурах. Ще виконуються наступні дії:

Перед процедурою тушку миють, видаляють голову, нутрощі, зябра, плавники, хвіст, тобто всі частини, які не підуть в їжу, але здатні зіпсувати смак.

Дрібну рибу можна не обробляти, велику варто порізати на шматки, готуючи продукт для подальшої обробки. Це дозволить краще заморозити частини, і потім швидше їх розморозити.

Рибу розкладають по упаковках в один шар. В якості тари вибирають пластикові контейнери для їжі або пакети.

Напівфабрикат закривають герметично, щоб запах не поширювався по холодильнику і риба не змінювала смак під дією повітря в агрегаті. Упаковку розміщують в морозильній камері, де температура встановлена на -18° С.якщо є режим супер заморозки в -27° З, то рекомендується вибирати його, чим швидше пройде процес, тим краще риба збереже свій смак.

Правила розморожування

Правильно проведений процес визначить якість самої риби, зумовить її смак після приготування. Процедуру проводять природним шляхом. Можна вийняти продукт з морозилки, відкрити ємність і залишити її при кімнатній температурі. Можна помістити рибу в звичайне відділення холодильника, тоді процес буде йти довше, але риба може зберігатися кілька днів.

Для прискорення можна помістити шматки в ємність з водою, де температура становить +15 — +20°С. також можна додати в розчин теплої води дві столові лежання кухонної солі і помістити туди рибу одним шаром. Але температура рідина не повинна бути вище +40°С.гаряча вода призведе до зміни м’язових волокон, продукт втратить смак.

Для термінового розморожування можна використовувати мікрохвильову піч, встановивши відповідний режим і час від 30 хвилин до 1 години. Однак в цьому випадку вже можливі зміни смакових якостей.

Повторно заморожувати рибу не можна, це призведе до повної втрати смаку, продукт погіршить консистенцію, може почати розпадатися при тепловій обробці. Також не можна починати готувати рибу, якщо вона не розморозилася повністю.

Похожие статьи
Добавить комментарий

Капча загружается...