Як самостійно виростити кукурудзу: корисні рекомендації

31.05.2024

Кукурудза є зерновою культурою, і може використовуватися для харчування людини, сільськогосподарських тварин.

При цьому в справу йдуть не тільки качани з зерном, але зелена маса використовується для приготування силосу. Для висівання використовують насіння кукурудзи, з якого з’являються сходи, що дають качани.

Правила посадки

Дана сільськогосподарська культура відноситься до теплолюбних, тому її варто висаджувати в районах помірного пояса, де відсутні квітневі і травневі заморозки. Саме в ці місяці рекомендується висаджувати насіння в прогрітий відкритий грунт, щоб вони дали сходи.

Насіння на посів потрібно відбирати ціле, сухе, без ознак дефектів, прілості. Висів виробляють за допомогою сівалок, укладаючи зерна рядами, з проміжками між ними, щоб дати можливість нормальної вегетації для стебла. КОМПАНІЯ Агро Експерт запропонує якісний, оброблений насіннєвий матеріал з високим ступенем схожості.

Серед правил посадки також варто виділити:

  1. Процес здійснюється на добре освітлених сонцем місцях, де грунтові води залягають низько, є хороший стік, щоб на місці зростання не відбувалося заболочування грунту. Вибирається показник кислотності не менше pH 5.
  2. Потрібно сіяти районовані сорти, що враховують грунту і клімат регіону.
  3. Для підвищення вмісту кисню в родючому шарі, його переорюють, боронять, щоб ще поліпшити структурність.
  4. Не можна садити кукурудзу на одному і тому ж місці з року в рік. Можна витримувати поля під парами, або сіяти після овочів, баштанних культур, картоплі або сидератів.
  5. Широкорядний метод висівання поліпшить умови запилення і призведе до підвищення врожайності.

Вирощування культури

Після посіву і появи перших сходів, рекомендується підтримка вологого стану грунту шляхом поливу. Також дана процедура повторюється в момент появи мітелок і формування качанів.

Кукурудза не любить бур’янистої рослинності, тому рекомендується прополка і підгортання стебел. Одночасно ця процедура розпушує грунт, робить проникнення води до коріння швидше, і покращує насиченість верхньої частини грунту киснем.

Підживлення ведеться азотовмісними добривами, аміачною селітрою і сечовиною. Також використовується деревна зола.

Для запобігання хвороб і нашестя комах, рослини обробляють фунгіцидними та інсектицидними препаратами. Кукурудза є культурою, за якою потрібен ретельний догляд, щоб отримати великий урожай.

Похожие статьи
Добавить комментарий

Капча загружается...