Що таке ЕКГ. Як готуватися до електрокардіографії?

08.02.2024

Електрокардіографія (ЕКГ) — провідний метод діагностики в кардіології, заснований на реєстрації електричних імпульсів, що виникають під час роботи серця.

ЕКГ діагностика дає змогу виявити найширший спектр порушень у роботі серцево-судинної системи на різних стадіях: від перших ознак патології (порушень ритму, кровопостачання тощо) до уточнення місця розташування інфаркту міокарда.

В клініці «JMC» виконуються всі види ЕКГ серця, зокрема ЕКГ під час вагітності, обстеження з додатковими відведеннями (зі збільшеним числом точок прикладання електродів) тощо. ЕКГ при фізичному навантаженні (тредміл-тест і велоергометрія), добове і багатодобове ЕКГ-моніторування. Докладніше за посиланням: https://jmc.org.ua/ru/ekg.

Навіщо робити ЕКГ серця?

Метод електрокардіографії дає змогу своєчасно діагностувати більшість серцево-судинних захворювань, зокрема:

  • оцінити частоту, джерело ритму та можливі порушення серцевого ритму (з уточненням виду аритмії);
  • виявити недостатнє кровопостачання серцевого м’яза (ішемію);
  • підтвердити наявність інфаркту з оцінкою його локалізації;
  • виявити наявність гіпертрофії шлуночків і стану серцевого м’яза.

Метод ЕКГ не має аналогів за своїм діагностичним потенціалом. Укупі з необхідними обстеженнями та збором клінічних даних він дає змогу підібрати ефективне лікування, у т.ч. оперативне.

Цю безпечну і доступну методику застосовують як для профілактичних оглядів, у т.ч. у вагітних і дітей, так і для виявлення патології серця, а також вторинних змін у серці при захворюваннях інших органів і систем.

Пацієнтам, які пройшли ЕКГ в «JMC», доступні всі види додаткових досліджень і аналізів, консультації фахівців для встановлення точного діагнозу в найкоротші терміни.

Показання до ЕКГ

ЕКГ серця в «JMC» проводиться як за направленням лікаря, так і за особистою ініціативою пацієнта. Приводом для звернення до фахівця повинні стати:

  • повторювана раптова слабкість, непритомність, запаморочення;
  • прискорене серцебиття, не пов’язане з фізичними або емоційними навантаженнями, задишка;
  • болі в грудній клітці (серце);
  • вік понад 40-45 років;
  • присутність таких факторів ризику, як куріння, вживання алкоголю, підвищений рівень холестерину в крові, перенесені гострі інфекційні захворювання.

Прямими показаннями до ЕКГ є:

  • діагностовані випадки або підозри на серцево-судинні захворювання (гіпертонію, аритмію, ішемію, інфаркт, інсульт, вади серця, запальні процеси тощо);
  • цукровий діабет, порушення функцій щитовидної залози, обміну речовин тощо;
  • вагітність (у разі взяття на облік, підвищення або зниження тиску, непритомності, болю в грудній клітці та інших супутніх захворювань);
  • підготовка до оперативного втручання, госпіталізації;
  • хронічні захворювання дихальної системи.

Як проходить ЕКГ

У нашому медичному центрі ЕКГ-дослідження проводять в обладнаному приміщенні, де створено всі умови для зручності пацієнта. Процедура не викликає жодних неприємних відчуттів і триває всього 5-10 хвилин.

Пацієнт розташовується на комфортній кушетці. Спеціаліст розміщує потрібну кількість електродів на грудях, руках і ногах. Потім прилад реєструє необхідні показання, в режимі реального часу відображає їх на моніторі комп’ютера і роздруковує на спеціальній стрічці.

Результати ЕКГ

Досвідчений лікар функціональної діагностики в «JMC», провівши аналіз ЕКГ, відразу виявить можливі порушення. Після процедури ЕКГ висновок видається пацієнту протягом 10-15 хвилин.

Також ви отримаєте консультацію щодо необхідності додаткової діагностики (аналізів, рентгенології та ін.), відвідування профільних фахівців.

Ви зможете того самого дня записатися на будь-які процедури, на прийом до лікаря, зокрема до одних із найкращих кардіологів в «JMC».

Підготовка та протипоказання

ЕКГ дослідження в «JMC» проводять без будь-якої підготовки. За необхідності відновити дихання, розслабитися протягом 10-15 хвилин ви зможете це зробити в комфортних умовах нашого медичного центру.

ЕКГ не має протипоказань. Дослідження проводять як дітям, так і вагітним та жінкам, які годують груддю. Ехокардіографію не рекомендується проходити людям, які мають деформації грудної клітки та запальні захворювання шкіри грудного відділу. Їм краще проводити трансезофагеальне обстеження.

Похожие статьи
Добавить комментарий

Капча загружается...