Способи вимірювання радіації і правила, яких необхідно дотримуватися

08.05.2021

Якщо рівень радіаційного фону в навколишньому середовищі, їжі або будівельних матеріалах перевищує допустимі значення, це вкрай негативно відображається на стані нашого здоров’я.

Візуально або будь-яким механічним способом оцінити кількість забруднення середовища неможливо. Для цього були розроблені спеціальні прилади, за допомогою яких відстежується концентрація бета та гамма частинок. Такі прилади діляться на побутові та професійні, але обидві різновиди досить компактні та функціональні. Як за допомогою подібних вимірювальних приладів визначити рівень радіаційного забруднення середовища?

У спеціалізованих інтернет-магазинах ви можете придбати дозиметр радіації, призначений для побутового використання. Це інтуїтивно зрозумілі в роботі прилади, покупка яких не вдарить по сімейному бюджету.

Вимірювання радіації у квартирі

Дозиметр – це ідеальне рішення для визначення рівня радіаційного фону у квартирі. Він відображає наявність та показники потужність іонізуючих елементів. Під цим необхідно розуміти здатність проникати радіаційного випромінювання в м’які поверхні, впливати на живі тканини. Потужність в дозиметрах виражається в системних одиницях.

Але потрібно мати на увазі, що навіть висококласні побутові дозиметри від кращих західних виробників мають певний ступінь похибки, тому можуть показувати неточні показання. Тому при наявності відповідної необхідності ви можете замовити вимір радіації в професійних випробувальних лабораторіях. Вони широко представлені в більшості міст. Фахівці за допомогою професійної техніки швидко визначають всі джерела випромінювання, заміряють його рівень та нейтралізують його.

Основні різновиди дозиметрів

Одна з популярних різновидів дозиметрів – індивідуальні. Вони здійснюють контроль індивідуальних доз опромінення від рентгенівського та гамма-випромінювання. Багато з таких моделей можуть підключатися до ПК або передбачати використання певного програмного забезпечення, яке оптимізує роботу самого приладу.

Ще одна портативна модель – компактний та економічний прилад, розроблений спеціально для можливості проведення вимірювання потужності еквівалентної дози та еквівалентної дози рентгенівського та гамма-випромінювання. Кишенькові дозиметри широко представлені в продажу, тому ви легко знайдете відповідно модель для зручного користування в побуті.

Похожие статьи
Добавить комментарий

Капча загружается...