Як обрати функціональну кавомолку для свого дому: корисні поради

15.02.2024

Ідеальний кави не приготувати без кавомолки. Вже через 15 хвилин після помелу кави починає видихатися, його аромат і смак стають менш яскравими.

Справжні цінителі кави ніколи не купують мелений і тим більше розчинний продукт, тільки зерна. Існує безліч кавомолок зі своїми особливостями перевагами, і часто замовити кавомолку на https://www.zavari.ua/ — ціла епопея з пошуку надійного напарника.

Жорна і ножі

За принципом роботи кавомолки діляться на ножові і жорнові. Перші перерізають зерна ножами. Це дозволяє отримати порцію кави в рекордні терміни, до того ж такі пристрої дешевше. Плюси на цьому закінчуються: помел неоднорідний, а леза в процесі розрізання нагріваються. Все це шкодить смаку напою, так що ножова кавомолка — вибір новачка.

Жорновий пристрій перетирає зерна, а не ріже їх. Виходить більш-менш однорідний помел — і смачний збалансований напій. Жорна бувають двох типів; конічні перетирають швидше, але менш однорідно, плоскі однорідніше, але повільніше.

Жорнові кавомолки дорожче, а швидкість їх роботи нижче, ніж у ножових.

Ручні та електричні

На перший погляд електрообладнання завжди краще. Але не у випадку кавомолки. Електрична економить сили і час, але погіршує якість зерен. По-справжньому кава розкривається лише в ручній кавомолці. Жорновий, зрозуміло-такі пристрої вибирають професіонали.

По суті застосування у двох типів пристроїв різний. Для дому та невеликої компанії підходить ручна кавомолка. Купити електричну варто, якщо потрібно багато кави — в кафе, офіс, на різні заходи. Ручний в таких умовах молоти занадто довго.

Важливі нюанси

Якщо повертатися до жорновим кавомолок, то жорна бувають сталеві і керамічні. Сталь довговічна і надійна (особливо якщо є напилення — такі пристрої вибирають професіонали), але жорна добре розігріваються (що погано для кави) і відносно швидко тупляться. Але кераміка для великих потоків не підходить: вона дешева, але крихка, і потрібно ретельно стежити, чи не залишився в свіжомеленим кави твердий шматочок кераміки. При великому потоці відвідувачів це просто неможливо.

Якщо кава доводиться варити часто, краще кавомолка купити з вбудованим охолодженням. Так жорна або ножі встигнуть охолонути, і напій вийде більш якісним.

І знову про жорнах. Якщо кава потрібна часто, підійде будь-яке розташування, але якщо молоти доводиться рідко, горизонтально розташовані жорна не підходять. У них залишаються частинки старого помелу, які окислюються і псують смак свіжої порції кави. Доводиться молоти додаткову порцію, щоб старі частинки пішли в неї.

Похожие статьи
Добавить комментарий

Капча загружается...