Які існують способи контролю доступу: їх перелік та особливості

09.01.2024

Контроль доступу являє собою систему, яка обмежить доступ до об’єктів, окремих приміщень або важливої інформації.

Потрапити на об’єкт або прочитати файли зможуть тільки користувачі, які отримали на це право. Вам варто звернути увагу на турнікети триподи та інші розробки, які є актуальними і в офісах, і на великих об’єктах промисловості. Це гарантія того, що треті особи не отримають доступу до цінних речей та таємної інформації.

Контроль доступу: що це таке?

Процес дозволяє обмежити доступ туди, куди не повинні потрапити сторонні люди. Насправді використовуються інноваційні технології, і навіть перевірені методи. Це можуть бути RFID-мітки, паролі, біометрія та багато іншого.

До системи контролю доступу входять різноманітні елементи. Серед найважливіших моментів:

  1. Ідентифікація користувача. Визначається особистість тільки людини, якій необхідно отримати доступ до конкретного об’єкта або важливих даних.
  2. Аутентифікація користувача. В обов’язковому порядку перевіряється справжність особи людини, яка вирішила запросити доступи.
  3. Авторизація користувача. Людина отримує права доступу, якщо вона успішно пройшла ідентифікацію та автентифікацію. Інакше йому буде відмовлено.
  4. Аудит доступу. Дії користувачів у системі контролю доступу будуть систематично відстежуватися та реєструватися.

Цей алгоритм є основою контролю доступу до об’єкта чи інформації. На об’єктах можна додатково встановити автоматичні шлагбауми, завдяки яким на територію точно не потраплять сторонні люди.

Які існують методи контролю доступу?

Насправді можуть використовуватися різні способи, пов’язані з контролем доступу. Розберемося з характеристиками основних варіантів:

  1. Доступ за паролем. Це найбільш затребуваний у наш час метод контролю доступу. З його допомогою можна захистити інформацію у програмах, а також у комп’ютерних системах. Тільки якщо користувач введе правильний пароль, йому буде надано доступ до об’єкта або даних.
  2. Біометричний доступ. Він передбачає використання біометрії людини: від відбитків пальців до сканування сітківки ока. Система порівняє дані з раніше збереженою інформацією, щоб визначити особистість користувача та надати йому доступ.
  3. RFID-мітки. Користувач отримує спеціальну мітку, в якій міститься інформація про права доступу, а також особи людини. При його проході через точку контролю система визначає, чи може він потрапити на об’єкт чи в нього обмежені права доступу.
  4. Ключ-картки. Можна контролювати доступ до будівель або приміщень. Потрібно пред’являти ключ-карту через точку контролю доступу. Якщо все гаразд, вам буде надано доступ до об’єкта.

Дізнайтеся подробиці на https://www.forter.com.ua/, щоб дізнатися деталі про системи контролю доступу. Важливо забезпечити ними кожен об’єкт, де зберігаються цінні дані або дорогі речі, до яких не повинні потрапити треті особи!

Похожие статьи
Добавить комментарий

Капча загружается...